Dhikr to fix Sickness, Hardship, Distress and Worry | ذكر لكشف الغم، أو الهم، أو السقم، أو الشدة

Say

اللهُ اللهُ ربي لا أشرِكُ به شيئاً
Allahu Allahu Rabbiy la ushriku bihi shay’an
Allah, Allah is my Lord; I do not associate anything with Him

Or

اللَّهُ رَبِّي لَا شَرِيكَ لَهُ
Allahu rabbiy la sharika lah
Allah is my Lord, He has no partner

Reference : Sunan Abi Dawud 1525, al-Bukhari in al-Tarikh al-Kabir (4/328-329)

هذا الحديث رواه البخاري في “التاريخ الكبير” (4/ 328-329)، والطبراني في “الدعاء” (ص 313)، وابن أبي الدنيا في “الفرج بعد الشدة” (ص 56)، وغيرهم، كلهم من طريق عَبْدِ الْوَاحِدِ بْنِ زِيَادٍ الْعَبْدِيِّ، حدثنا مُجَمِّعُ بْنُ يَحْيَى، حَدَّثَنِي أَبُو الْعَيُوفِ صَعْبٌ أَوْ صُعَيْبٌ الْعَنَزِيُّ، عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ، قَالَتْ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: مَنْ أَصَابَهُ غَمٌّ، أَوْ هَمٌّ، أَوْ سَقَمٌ، أَوْ شِدَّةٌ، فَقَالَ: اللَّهُ رَبِّي لَا شَرِيكَ لَهُ، كُشِفَ ذَلِكَ عَنْهُ

Narrated it via ‘Abd al-Wahid ibn Ziyad al-‘Abdi: Majma‘ ibn Yahya told us: Abu’l-‘Ayuf Sa‘b or Su‘ayb al-‘Anzi told me, from Asma’ bint ‘Umays, who said: I heard the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him) say: “Whoever is stricken with distress, worry, sickness or hardship and says, ‘Allahu rabbiy la sharika lah (Allah is my Lord, He has no partner,’ will be relieved of that.”

لكن ورد ما يقويه، كما عند الإمام أحمد في “المسند” (45/15-16)، وأبي داود (1525) وغيرهما عن عبد العزيز بن عمر، عن هلال، عن عُمَرَ بن عبد العزيز، عن ابن جعفر، عن أسماء بنت عُمَيسٍ قالت: قال لي رسولُ الله صلَّى الله عليه وسلم: ألا أعلِّمُكِ كلماتٍ تقولينَهُنَّ عندَ الكَربِ – أو في الكَربِ – اللهُ اللهُ ربي لا أشرِكُ به شيئاً

Narrated by Imam Ahmad in al-Musnad (45/15-16), and by Abu Dawud (1525) and others from ‘Abd al-‘Aziz ibn ‘Umar, from Hilal, from ‘Umar ibn ‘Abd al-‘Aziz, from Ibn Ja‘far, from Asma’ bint ‘Umays, who said: The Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him) said to me: “Shall I not teach you some words that you can say at times of distress: ‘Allahu Allahu Rabbiy la ushriku bihi shay’an (Allah, Allah is my Lord; I do not associate anything with Him).’”

Scroll to Top