Dua before eating and what to say if you forget

What do we say when starting to eat:

بِسْمِ اللَّهِ
Bismillah

With the Name of Allah.

And if you forget then when you remember, say:

بِسْمِ اللَّهِ فِي أَوَّلِهِ وَآخِرِهِ
Bismillahi fi awwalihi wa akhirih.
With the Name of Allah, in the beginning, and in the end.

Reference :

Narrated Umm Kulthum:
From ‘Aishah that the Messenger of Allah (saw) said: “When one of you eats food, then let him say: ‘Bismillah.’ If he forgets in the beginning, then let him say: ‘Bismillah Fi Awwalihi Wa Akhirih (In the Name of Allah in its beginning and its end.)”

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرٍ، مُحَمَّدُ بْنُ أَبَانَ حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، حَدَّثَنَا هِشَامٌ الدَّسْتَوَائِيُّ، عَنْ بُدَيْلِ بْنِ مَيْسَرَةَ الْعُقَيْلِيِّ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُبَيْدِ بْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ أُمِّ كُلْثُومٍ، عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ “‏ إِذَا أَكَلَ أَحَدُكُمْ طَعَامًا فَلْيَقُلْ بِسْمِ اللَّهِ فَإِنْ نَسِيَ فِي أَوَّلِهِ فَلْيَقُلْ بِسْمِ اللَّهِ فِي أَوَّلِهِ وَآخِرِهِ ‏”‏ ‏.‏

Grade: Sahih (Darussalam)
Jami` at-Tirmidhi 1858

Scroll to Top